Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Karl Lund


En av Lidköpings främsta idrottsmän och ledare har lämnat oss. När våren står som vackrast söker sig naturvännerna ut i markerna för att möta våren, några som verkligen upplever samhörigheten med natur o skog är den grupp gamla idrottsmän o kvinnor, pensionärer i Skaraborgs klubbarna som ett par dagar i veckan springer orientering, för många höjdpunkten under veckan, en sådan var Kalle, uppväxt i södra Norge, kom han som ung i kontakt med skog och natur, detta kom att prägla hans idrottsval, skidåkare redan i junioråldern kom han på medaljplats i norska mästerskapen, när våren kom blev terränglöpning en naturlig sak, med den goda träningsgrund som långa vandringar  och arbete i den kuperade norska terrängen.

Yrkesvalet var väl inte så naturligt, men för en 17-årig yngling lockade det att få se mer av värden, flyg blev valet, dock inte i Norge utan i Sverige, fadern var svensk så det var inget problem, värvning och utbildning gav möjlighet till tjänst, en placering i Halmstad gjorde att IFK  Halmstad blev klubben där friidrottandet som löpare förde den vackert löpande Karl kom att till höra Svenska eliten, SM medaljör och landslagsman med terränglöpning som specialitet, ny tjänst förde Kalle till Lidköping, med nya mästerskap, slog det ännu sextio år senar gällande Lidköpingsrekordet på 5000 meter med tiden 14,27.

Lidköpings friidrott låg i slutet av 1950 talet nästan i ide, efter att redan från slutet av 1920-talet varit en av de mera framstående i Västergötland, några äldre profiler levde kvar men ungdomsverksamhet saknades helt, Kalle som brann för sin löpning tog tag i detta, hade som skidåkare kommit i kontakt med en del talanger för uthållighetsidrott, värvade dessa till laget och fick på så sätt en stomme i LIS att bygga ett lag, man kunde delta i seriematcher och lagtävlingar, stadslopp med mera.

Nu började en annan sida av individualisten Kalle att visa sig, ledaren, det och några skador gjorde att den egna träningen och tävlandet kom i andra hand, vidare fick livet ett annat innehåll inte bara flyg o idrott, Lillmor kom in i bilden, Lidköpingsflickan som blev hans hustru och som alltid fanns i bakgrunden, alltid solidariskt stöttade men också höll ordning på de tre sönerna o deras idrottande. LIS-tiden som ledar kom att prägla familjen o Kalles liv under några år. Övriga ledare o aktiva gav kanske inte det stöd som hade behövds när man är både ledare o aktiv, en man kan inte utföra allt. En naturlig följd av detta blev att han sökte sig tillbaka till sina rötter, skidåkning. LVSK blev hans klubb, något som en jobbperiod i Boden ökade på, både som ledare o nu även som orienterare en sport som funnits i bakgrunden.

Återkommen till Lidköping blev det i stort sett bara orientering, den egna orienteringen utvecklades så sakta, åren kändes i ben o kropp, men som ledare fick han en ny uppgift, kartritning blev under en period det område där ett intresse både för teknik o idrott fick gå hand i hand, kartritning med datorns hjälp, under en period reviderade han i stort sett klubbens samtliga kartor, vilket lade grunden till den omfattande tävlingsverksamhet som klubben nu bedriver, att vårda och att ta om hand allt den materiel som krävs för dagens datoriserade tävlingar blev ett annat, åtskilliga timmar tillbringades i den lilla Åshemsstugan för att få ordning och att samla hem trasiga stämpelställningar, ett jobb i bakgrunden men där Karl såg ut att trivas.

När vi hans kamrater i spåren och skogen tänker tillbaka på tiden som vi fick förmånen att vara kamrat med denne som jag säger idrotts o ledareprofil så är det med stor saknad, men också med glädje över att han fick sluta i skogen och vid sitt livs sista funna kontroll.

Vi i LVSK genom  Thage Petrusson

Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:35 Skribent: Thage Petrusson

Välkommen till Rådåsgården

Rådåsgården

imagetw51.png

Klubbens huvudsponsorer:

 Bahco Cup

 

Destination Läckö-Kinnekulle

 

Postadress:
Lidköpings VSK - Orientering
Rådåsgården Råda
53196 Lidköping

Kontakt:
Tel: 051014324
E-post: kansli@lidkopings-vs...

Se all info