Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Stafetter


Under säsongen finns flera stafetter som klubben brukar åka på.

 

10Mila är en av orienteringssportens budkavleklassiker och som arrangerades första gången 1945. Herrkaveln är en traditionell stafett med10 sträckor som huvudsakligen genomförs på natten. En av sträckorna i herrklassen är den mytomspunna Långa natten. Damtävlingen genomförs över 5 sträckor (tillkom 1977) och det finns även en ungdomsklass med 4 sträckor (tillkom 1992). Se 10Milas hemsida för mer information.

 

U10Mila skrivs ut Ungdomens 10Mila och är ungdomarnas egna variant av stora 10Mila. Stafetten arrangeras i början på augusti av olika orienteringsklubbar i Västergötland och har tre klasser: HD12, HD18 och D18. Både HD18 och D18-stafetterna har sträckor med olika svårighetsgrader så olika åldrar kan vara med i ett lag. Med ca 250 startande lag är tävlingen en av Nordens största ungdomstävlingar med lag från flera länder. Se U10Milas hemsida för mer information.

 

25-manna är orienteringens stora bredd-stafett. Varje lag består av 25 personer och skall innehålla både kvinnor och män. Även åldersmässigt är varitionen stor. Vissa sträckor är öppna för samtliga löpare och vissa är låsta för yngre eller äldre löpare samt vissa sträckor är damsträckor. Stafetten går i Stockholmsområdet i oktober varje år och mellan 300-400 lag brukar vara med. Se 25-mannas hemsida för mer information.

 

Utöver ovan finns även t.ex.

Jukolakaveln (Jukolan viesti) som är världens största orienteringsstafett som årligen arrangeras under den andra veckan i juni, någonstans i Finland. Stafetten består av 7 sträckor, varav de första springs på natten, av varierande längd och karaktär. Runt 1 500 lag brukar finnas på startlinjen varje år. Av dessa är många motionärer, men kampen om segern avgörs mellan världens absolut bästa orienterare. Först fanns bara kaveln för män men 1951 fick kvinnorna en egen tävling och från 1978 även som stafett: Venlakaveln som består av 4 sträckor och lockar ca 800 lag varje år. Det finns även en ungdomsstafett som arrangeras i augusti. Se Jukolas hemsida för mer information.

 

Tjoget är en rak 20-mannastafett där ingen gaffling finns på sträckorna. Tävlingen arrangeras i Småland under sommaren varje år. Se Tjogets hemsida för mer information.

 

Smålandkaveln arrangeras i Småland i slutet av oktober varje år och brukar vara det sista större arrangemanget under säsongen. Det finns flera olika klasser och gemensamt är att först löps nattsträcka/or på lördagskvällen och sedan är det jaktstart på söndagen utefter lördagens resultat.

 

Uppdaterad: 01 DEC 2014 01:17 Skribent: Karin Johansson

Välkommen till Rådåsgården

Rådåsgården

imagetw51.png

Klubbens huvudsponsorer:

 Bahco Cup

 

Destination Läckö-Kinnekulle

 

Postadress:
Lidköpings VSK - Orientering
Rådåsgården Råda
53196 Lidköping

Kontakt:
Tel: 051014324
E-post: kansli@lidkopings-vs...

Se all info